ТАКМИЧЕЊЕ У ЧИТАЊУ И ПИСАЊУ КРИТИКА

Пројекат Оштро перо је замишљен као међушколско такмичење у читању књига и писању критика које воде школски библиотекари. Наша школа је учествовала поред још пет београдских основних школа. Трајало је од 31.10.2011. до 16.12.2011. године.

Замисао је да то буде комбинација традиционалног и електронског учења. Ученици добијају књиге на читање, а лекције о критичком приказу проучавају на електронској платформи (Супер учење). За сваки разред (од петог до осмог) је обезбеђено по три жанровски разнолика наслова: збирка приповедака, роман и приручник.

Свака школска библиотека добија одређен број књига за потребе такмичења тако да свако дете има код себе све књиге до краја такмичења. После такмичења те књиге остају у библиотеци (Риба риби гризе реп, Тринаести језик, Тртко и велика крађа потока, Ћао, ти!, Како да преживиш у школи, Уџбеник за заљубљивање, Заврти уназад, Птица, Приче о љубави, Од сутра не одуговлачим, SOS за тинејџере).

Од 20 ученика, 13 је награђено књигом за активно учешће, а посебне награде за освојена места је добило шест ученика: Анастасија Илић 6/4, Матија Рашковић 6/7, Невена Поповић и Тамара Матовић 7/7, Марко Станимиров 8/2 и Ана Митрушић 8/5. Пријавило се 20, а завршило до краја 12 ученика.

Василије Андријашевић      5/3

Лола Лазовић                           5/3

Теодора Раденовић               5/4

Анастасија Илић                   6/4

Матија Рашковић                  6/7

Давид Видић                         6/7

Жељана Ђокић                      6/5

Невена Попадић                   7/7

Тамара Матовић                    7/7

Марко Станимиров              8/2

Урош Луковић                      8/2

Маша Васиљевић                  8/3

Ана Митрушић                     8/5

Сви су испунили неколико задатака: прочитали по три књиге, написали критике и тимски (по разредима) направили трејлере (мултимедијалне рекламе) за одабрану књигу. Доста су се дружили, сарађивали, окупљали у библиотеци, и научили неке нове технике писања и приказивања.

На завршном сусрету у ОШ „Дринка Павловић“ за тај труд су добили вредне и занимљиве књиге за награде.