НОВОСТИ ИЗ БИБЛИОТЕКЕ

На промоцији књиге „Игра одрастања“ у библиотеци „Бранко Миљковић“

У четвртак, 20.новембра 2014. у 12 сати, били смо на лепом скупу ученика и библиотекара са општине Звездара. Писац књиге, Биљана Лукић, која ради као психолог у 14.београдској гимназији, стално слуша о проблемима младих, па је написала занимљиву књигу по узору на видео игрице.

Показала нам је, уз сликовита објашњења, свих девет нивоа који се прелазе кроз књигу, а који се односе на оно што је тинејџерима најважније: физички изглед, емотивни живот, родитељи, друштво, забава, школа, итд. На сваком нивоу постоје задаци, упутства, помоћ и бонуси, а задатак младог читаоца је да сакупи одређен број поена Зрелости.

Промоција је одржана поводом обележавања Међународног дана детета у сарадњи Пријатеља деце Звездаре, Општине Звездара, Библиотеке и Издавачке куће „Креативни центар“.

На промоцији су биле ученице из 7/5: Милица Вукосављевић, Тамара Лелић и Јелена Николић.

Зорица Смиљанић,

библиотекарка

У БИБЛИОТЕЦИ
„Када бих могла да саветујем младе, само бих рекла: Читајте, читајте, читајте! Читајте да бисте учили, читајте забаве ради. Наше библиотеке су препуне знања и весеља, а тамо је све бесплатно“.У нашој библиотеци се стално нешто дешава. Може да се седи са друштвом, да се раде групни радови, да се чита, учи, да се завршавају домаћи задаци. За време одмора је углавном пуно. Већ два пута је било организовано школско такмичење у читању, а победницима се, баш, исплатило. Из библиотеке се шаљу обавештења преко разгласне станице. Библиотекарска секција је врло активна . Сарађујемо са општинским библиотекама . Имамо јако занимљиву акцију: Улови џокера!
Информационе технологије су заступљене, али још морамо да развијамо ту област.
Рачунари у библиотеци
27.06.2011

Захваљујући донаторству банке INTESA, доброј пословној политици и слуху за потребе школе, у библиотеку је крајем маја стигло десет рачунара. Библиотекари асистенти, Дрндаревић Никола и Пешић Јован из 8/7 су се бацили на посао, оспособили и умрежили шест рачунара, тако да сада ученици и наставници могу у библиотеци да заврше задатке, информишу се или уче уз помоћ информационих технологија.

Библиотекар, Зорица Смиљанић

Филм
11.05.2011

Кратки дечји филм који популарише библиотеку, књигу и читање, снимили смо као задатак за завршни сусрет електронског курса за ученике Медијска писменост.

9. маја 2011. смо ишли у Нови Сад на завршни сусрет. Видели смо се са друговима и њиховим наставницима после скоро три месеца „електронског“ дружења.

Погледајте како је било!

Песма о библиотеци
22.04.2011

За потребе филма Пљачкаши библиотеке, осванула је једна лепа песма о библиотеци. Истражујући по јутјубу, гледајући шта су све Руси и Американци смислили и урадили како би привукли читаоце у своје библиотеке, пожелела сам да и ми имамо нешто слично. Освануло је неколико песмица, али главну песму показујемо већ сада, пре него што је готов филм.

Погледајте и послушајте

Курс \“Медијска писменост\“
22.04.2011

Наша школа је једна од првих у Србији која је учествовала (са још пет школа) на електронском курсу за ученике. Све смо учили преко „мреже“, електронски. Сваке недеље смо добијали нову лекцију о неком медију, па смо их све проучили за десет недеља. Било је доста занимљивих, али и тешких, и захтевних задатака. Тај темпо рада, поред свих школских обавеза, није било лако издржати, па су (од пријављених 20 ученика) најупорнији и најхрабрији издржали и завршили:

Дрндаревић Никола, 8/7, Стајић Тамара, 7/4, Луковић Урош, 7/2, Рацић Стеван, 7/1.

Имали смо и два другара из школе Деспот Стефан Лазаревић: Марину Смиљанић, 5/5 и Косту Смиљанић, 8/5, што потврђује значајну новину у начину будућег образовања, да можемо и са другим школама да успешно сарађујемо захваљујући електронским медијима.

Али, још није готово. На крају смо добили задатак да као школски тим, у овом случају међушколски, одаберемо један медиј, смислимо тему и направимо завршни рад. Тај рад треба да покажемо на завршном сусрету у Новом Саду, 9.маја, када ћемо се сви и упознати лично. Ми правимо филм „Пљачкаши библиотеке“. Кад га урадимо, поставићемо на јутјуб.

Зорица Смиљанић

Химна Павлу Савићу
15.04.2011

Пошто се прочуло да је наставница музичког, Наташа Вељковић, написала и компоновала химну, снимили смо то у библиотеци и поставили на јутјуб.

Дан матерњег језика у нашој миријевској библиотеци Драгиша Витошевић
09.03.2011

Пошто смо се договорили да урадимо радионицу, тј.час о матерњем језику, библиотекарка Нена нам је прво причала о говору и језику, па смо разговарали о изражавању наших вршњака, о различитим утицајима на језик и о природним променама које се дешавају (језик је променљива појава, стално се мења). Научили смо шта је слоган, парола, гесло, крилатица.

Добили смо и римовано размишљање о теми читања: Читам, да не скитам; Читам, да не питам; Читам, да умем; Читам, да разумем; Читам, да сазнам шта ми је у глави; Читам, да се уверим да сам човек прави. (Библиотекарка Невенка из библиотеке Драгиша Витошевић)

Зорица Смиљанић

Дан матерњег језика
08.03.2011

Обележили смо Дан матерњег језика, 21.2.2011. тако што смо заједно са библиотекарском секцијом ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ и њиховом библиотекарком Маријом обишли две Градске библиотеке. Прво смо погледали изложбу у реновираној библиотеци „Бранко Миљковић“.

После тога смо трамвајем продужили низ Булевар, па смо обишли библиотеку „Вук Караџић“, погледали како изгледа читаоница, размењивали адресе, цртали и дружили се у прелепом дечјем кутку.

На Филолошком факултету
14.01.2011

Лингвистичка секција је освојила треће место на републичком такмичењу. Добили смо дипломе и лепе књиге. Нешто је и за библиотеку.

Лингвистичка секција награђена
27.12.2010

У октобру су се у библиотеци редовно састајале чланице лингвистичке секције и договарале се о истраживачким задацима са својом наставницом српског, Весном Дукић и библиотекарком. Написале су два рада:

Компјутерски термини у говору наших вршњака (Тамара Стајић и Јелена Цвијановић из 7/4) и

Употреба ћирилице у називима радњи у нашем крају (Тамара Стајић и Катарина Кечкић из 7/4).

Радове су послале на конкурс лингвистичких секција Филолошког факултета и освојиле републичку награду.

Радујемо се њиховом успеху!

Библиотекар, Зорица Смиљанић

Награђено одељење на такмичењу у читању
17.12.2010

Већ две године се одржава такмичење у читању. Највише књига је прочитало 3/3, па су желели да оду у Зоо врт за награду. Са учитељицом Зорицом Шкуртић и са библиотекарком, разгледали су животиње и уживали у последњем лепом дану ове јесени. Њихов осећај победе и успеха је удвостручен зато што су њихови другови из разреда који нису учествовали у такмичењу, морали тог дана у школу.

Прошле године је награда за најбоље одељење била, такође, посета Зоо врту. Победничко одељење је садашње 7/6, а разредни старешина им је Бојана Симоновић. Прва три места у школи (Симона Ђурић, Милица Бугарски и Ива Вељковић)  су имала занимљиву награду, обилазак Београда даблдекером. Обишли смо и друге, велике библиотеке, погледали једну изложбу. Схватиле су да се читање исплати.

На Сајму књига 2010.
16.12.2010

Чланови библиотекарске секције (28) су  29.10.2010. обишли Сајам књига. На улазу у халу 1 смо се договорили да по групама идемо, разгледамо и у одређено време се поново састанемо. Понели смо пуно лепих утисака, проспеката, књига, а као извештај смо направили пано који стоји на вратима библиотеке.

Са нама је пошла и наставница српског, Весна Дукић

У библиотеци гостовао Урош Петровић
16.12.2010

Дечји писац загонетних прича је 13.10.2010. цео један школски час држао у неизвесности радозналу дружину ученика. Из сваког одељења је дошао по један (негде два) ученика. Писац је постављао загонетке, а они су размишљали и тражили решења. Најпромућурнији су добили награде – лоптице са осмехом, којима деци поручује да на свет треба гледати позитивно. Као домаћи задатак им је поставио најтежу загонетку за коју нема решење, јер је припрема за нову књигу. До касно у ноћ су зивкали једни друге, тражили одговоре, а сутрадан су у својим одељењима препричавали о занимљивом дружењу у библиотеци.

Још цео час је чекао младе обожаваоце да тркну кући по своје примерке књига да би им потписао. Ћаскао је са ученицима, па је и он добио домаћи задатак (изузетно тежак) од Јована Пешића из 8/7 који није могао одмах да реши.

Библиотекар, Зорица Смиљанић

У посети градској библиотеци
19.03.2010

19.3.2010. смо посетили дечје одељење у библиотеци „Вук Караџић“ на Звездари да бисмо сакупили што више информација за израду презентације о алтернативним изворима енергије.

Фото                                  Прочитај о нашим резултатима

Одржан час са мамама у библиотеци
16.03.2010

У одељењу 5/1 је одржано пет часова посвећених мами. Пети час је био посвећен мамама. Сваки ученик је поручио неколико стихова или реченица на свечаној додели медаља. Неки ученици су спремили презентације а неки су имитирали своје маме. Маме су донеле колаче. Било је пуно весеља, смеха, а и суза.