Поводом Међународног дана толеранције, који се обележава 16. новембра, ученици првог и другог разреда продуженог боравка са учитељицама: Миленом Марковић, Александром Прицом, Милијаном Гојковић,Ивом Аџић и Сандром Пајић, организовали су радионицу под називом “Поштујемо различитост“.

Како би што јасније разумели и развили свест о разликама које постоје међу људима и да се у истима огледа наше право људско богатство, одгледали су анимиране цртане филмове који говоре о толеранцији. Цртани филмови на прикладан начин представљају приче и ситуације са којима се свакодневно, у друштву, сусрећу лица са одређеним инвалидитетом и другачијом бојом коже. Након тога разговарали смо о ситуацијама са којима се они свакодневно сусрећу, а у којима можда нису били довољно толерантни, као и у онима у којима њихова различитост није наишла на толеранцију.

После разговора ученици су добили цедуље са неправилно распоређеним речима. Њихов задатак био је да, правилним распоређивањем речи, формулишу реченице које садржином и смислом упућују на облике толерантног понашања. Реченице су записивали на израђеним мотивима шака и птица од којих смо заједно направили паное. Тако су научили да је толеранција поштовање, прихватање и уважавање различитости, опраштање и разумевање туђих идеја, мишљења и ставова.

Сандра Пајић, наставник у продуженом боравку