Стипендијски програм” The English Access Microscholarship Program” пружа основе енглеског језика и намењен је ученицима основних школа, а реализује се под покровитељством Америчке амбасаде. Траје две године и одвија се после школских часова . Кроз наставу енглеског језика и додатне активности ученици имају могућност да стекну увид у америчку културу и демократске вредности. Наставница Горица Костић стални члан ЕЛТ удружења регрутује заинтересоване ученике, предлаже их и помаже им  да се уз сагласност родитеља пријаве за овај програм. Ево шта кажу Маја Поповић 7-6 и Александар Васић 8-8.

Маја Поповић 7-6:

„На једном од часова енглеског језика наставница нам је причала о Аксес тиму, који се бави учењем енглеског језика кроз историју, културу и обичаје Америке. Зазвучало је интересантно, била сам колебљива, али захваљујући наставници и њеном упорношћу, пријавила сам се. Дуго сам размишљала да ли сам исправно одлучила, јер сам се ипак плашила како ћу се снаћи. Тамо су часови интересантни, теме су прилагођене мом узрасту, увек научим нешто ново и приближе ми културу Американаца. Упознала сам доста другара из околине Београда. Часови интензива( часови током распуста) пружили су ми познанства са децом из целе Србије. Сем што на овај начин учим језик и комуникацију, имаћу могућност школовања у Америци. Моји родитељи су ми од почетка пружили подршку и знају колико ми ово значи. Колико год да је тешко и напорно има и добру страну: знање, учење и дружење зато препоручујем да се следеће године обавезно пријавите!!!“

Александар Васић 8-8:

„За време часа хемије нас је посетила наставница енглеског језика Горица Kостић и позвала је мене и још пар ученика из мог разреда. Чим смо изашли из учионице, наставница Гога нас је детаљно упознала са АКСЕС програмом и одмах смо схватили да је то права ствар. Док нам је наставница причала, ја сам мислио у себи: ,,Ово је моја шанса да се покажем!“ Сви су били заинтересовани, али имао сам довољно среће да ја будем изабран.АКСЕС програм је један амерички пројекат у коме нас уче о Америчкој историји, култури, граматици и комуницирању. Уче нас на врло интересантан начин и због тога сам доста тога научио.Група је велика и мешовита. Деца су различитог узраста- од седмог разреда основне школе до другог разреда средње школе.Рекли су нам да све што научимо тамо можемо да искориситмо у свакодневном животу, а сертификат који добијамо на крају може да нам послужи за уписивање у средњу школу и запошљавање.Врло сам срећан што сам у АКСЕС програму и моји родитељи су врло поносни на мене.

(Порука за ученике) Труд се увек исплати. Дајте све од себе.“